Hedersvåld prioriteras inte av länets kommuner

Att bekämpa hedersvåld har låg prioritet i Kronobergs län visar en rundringning som nyheterna gjort till några av länets kommuner. Detta trots att länsstyrelsen i ett drygt år haft en halv miljon kronor att dela ut till organisationer och kommunerna i länet i kampen mot hedersvåld.

Ett exempel där inte insatser gjorts är Lessebo kommun. Där säger Lisel Forsberg, chef för individ- och familjeomsorgen, till nyheterna att hon undrar varför kommunens ska satsa resurser på ett problem som man i nuläget inte ser något behov av.

Trots ett stort genomslag i massmedierna på både lokal och nationell nivå om satsningarna mot hedersvåldet så hävdar de kommuner som deltagit i nyheternas rundringning, alltså Markaryd, Ljungby, Växjö och Lessebo att dom inte visste att det fanns pengar att söka.

Samtidigt uppger de att de i nuläget inte haft några ärenden som kan betecknas som hedersvåld och att man därför inte prioriterat frågan.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista