Markaryds kommun döms till straffavgift på 40 000 kronor

Markaryds kommun ska betala en straffavgift på 40 000 kronor till staten efter ett beslut i en vägledande dom i Regeringsrätten.

En ny lag kom till när det visade sig att många kommuner inte verkställde domslut som var till fördel för till exempel funktionshindrade med behov av så kallat särskilt boende.

Den innebär att kommuner numera kan drabbas av sanktionsavgifter på upp till en miljon kronor om en kommun inte följer ett utslag i en domstol.

Det är det här som Regeringsrätten nu prövat för första gången, och det berör tre olika kommuner i landet. Mölndal, Kungälv och Markaryd.

Bakgrunden för Markaryds del är att en funktionshindrad kvinna fick rätt till en plats i ett gruppboende efter en prövning i Länsrätten.

När kommunen dröjde med att ta fram en sådan plats till henne reagerade Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, med att driva frågan om en straffavgift ända upp till Regeringsrätten.

Det dröjde över ett år innan Markaryds kommun till slut erbjöd kvinnan ett gruppboende som hon alltså fått rätt till efter en rättslig prövning.

Det är en alltför lång tid, anser nu Regeringsrätten som därför dömer Markaryd till att betala en straffavgift på 40 000 kronor enligt den nya lagen.

Regeringsrätten säger inte vad som är en rimlig väntetid, men att det dröjer så länge som i det här fallet, över ett år, är i vart fall oacceptablet, anser Regeringsrätten.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista