Vänsterpartist startar eget - trots förtroendeuppdrag

Vänsterpartisten Lennart Värmby startar egen firma som energikonsult. Detta ska han kombinera med sina roller som styrelseledamot i både det kommunala energibolaget i Växjö, Växjö Energi AB, och kommunal- och regionförbundsägda Energikontor Sydost.

Vänsterpartisten Lennart Värmby har sysslat med energipolitikfrågor i bland annat riksdagen. Nu är han ledamot i både kommunägda energibolaget Veab och Energikontor Sydost. Han har också tillsatts av regeringen som vindkraftssamordnare. 

Nu startar han eget företag där han som konsult planerar hålla föredrag och förmedla kunskap om energipolitiken till såväl branschorganisationer som elbolag och dylikt, något han gjort tidigare fast då utan eget företag.

Andra företag i länet som sysslar med konsultverksamhet inom energiområdet, som Sveriges Radio Kronoberg varit i kontakt med, säger att det visserligen kan uppstå situationer där Lennart Värmby får en fördel tack vare sina förtroendeuppdrag, men att de inte kommer göra nåt åt det.

En energirådgivare säger till exempel att det ”bara är att gratulera till att Värmby har fått första parkett”.

Själv menar Värmby att den enda fördel han har genom sina uppdrag är att han håller sig uppdaterad, men att det då handlar om offentliga uppgifter som alla kan ta del av.

Han tror att rollen som energikonsult inte kommer kollidera med den som förtroendeman.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista