Projekt ska ge nyanlända invandrare jobb

Ett pågående projekt i länet ska hjälpa nyanlända invandrare att snabbare komma ut i arbete eller studier. Under sommaren har 15 av 120 jobb och ytterligare 50 har praktik eller liknande.

Syftet med försöksverksamheten som arbetsförmedlingen i Kronoberg driver, som ett av tre försökslän, är att hitta sätt att snabbare få ut nyanlända invandrare i verksamhet, dvs. jobb eller utbildning.

Det görs genom att gå in och jobba med invandrade direkt när de fått permanent uppehållstillstånd och inga krav ställs på att deltagarna ska ha nått en viss språknivå i svenska, något som annars är en förutsättning.

De nyanlända får hjälp med hitta praktikplatser, språkträning, validering av kunskaper och de får gå på studiebesök för att få en bild av den svenska arbetsmarknaden. De får också mer individuell hjälp av arbetsförmedlare än vad som annars är vanligt.

Hittills går det dock inte säga om försöket faktiskt får ut invandrare i verksamhet snabbare jämfört med annars, men Hans-Göran Johansson, ansvarig för försöksverksamheten i länet, tror att tidiga insatser är bra.

– För många av de nyanlända har en enorm drivkraft och vill skaffa sig ett arbete. Och det är bra för dem att ha ett mål med sina studier på SFI, Svenska för invandrare - de kan se att dessa språkstudier ska leda till detta jobbet, säger Johansson.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista