Medicinera mot ensamhet inte rätt

Nu riktas det kritik mot att läkare allt för lättvindigt skriver ut antidepressiva mediciner till unga.

Som vi berättade i nyheterna tidigare blir det allt vanligare att unga människor äter antidepressiva mediciner. Försäljningen av dom här medicinerna till unga har ökat med 10 % i Kronobergs län de senaste åren, det visar försäljningssiffror från Apoteket.

Och det här oroar Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, RFHL.

- Det kan behövas sådana här mediciner ibland, men jag är oroad över den här ökningen, säger Lena Brandt på RFHLs Jönköpingsdistrikt

Lena Brandt har kontakt med unga människor som har fått problem av att de tar antidepressiva läkemedel. Det kan vara problem som oförmåga till sexuellt umgänge, personlighetsförändringar eller att medicinen i kombination med alkohol gör att man tappar kontrollen.

Och Brandt tycker att de här medicinerna skrivs ut för lättvindigt:

- Jag har träffat unga tjejer som fått antidepressiva läkemedel mot pms, ensamhet, nedstämdhet, säger hon och menar att ”svackor” som dyker upp i livet när man är ungdom inte ska behandlas med läkemedel.

Jenny Almlöf
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista