Växjö kommun fick bakläxa av kammarrätten

Växjö kommun har inte rätt att hemlighålla vad de anställda sa om sina chefer i den medarbetarenkät som gjordes förra året. Det har nu kammarrätten slagit fast efter att Gunnar Fransson, ordförande i fackförbundet Sveriges ingenjörer i Växjö, överklagat kommunes beslut att hemlighålla vad de anställda egenligen tycker om sina chefer.

Det hade nämligen redovisats i en stor medarbetarenkät som gjordes av kommunen förra året, och den gick ut på att de anställda fick svara på frågor som på olika sätt berörde hur man upplever sin arbetssituation.

I en av punkterna skulle de anställda svara på hur man upplever ledarskapet i organisationen och sin chef.

Men när Gunnar Fransson försökte begära ut materialet fick han svaret att just den delen av enkäten inte skulle ses som en allmän handling, utan enbart ett internt arbetsmaterial som alltså inte är offentligt.

Det gjorde Gunnar Fransson upprörd, då han menar att kommunens beslut gjorde det omöjligt för honom att egentligen veta hur hans fackförbunds medlemmar mår ute på enskilda arbetsplatser inom Växjö kommun.

Efter att ha överklagat beslutet har nu Gunnar Fransson fått rätt av kammarrätten. I sitt beslut skriver rätten att medarbetarenkäten ska anses som en allmän handling.

Det är ett beslut som inte kommer att överklagas, enligt Växjös kommunchef Ove Dahl.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista