Verksamhetschefen efter ny brand:"Det kan hända igen"

Inatt utsattes åter den rättspsykiatriska kliniken i Växjö för en brand. Trots en storsatsning på nya säkerhetssystem efter dödsbranden för fyra år sedan, går det inte garantera att det inte kommer bli fler bränder i framtiden.

Det uppger verksamhetschefen på den rättspsykiatriska kliniken, Anita Åkesson:

- Det vore fel av mig att säga att det inte kan hända igen, säger hon till SR Kronoberg.

Inatt gick alltså brandlarmet ännu en gång på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, coh väckte obehaglia associationer till branden på avdelning 67 den första augusti år 2003, då två patienter dog efter en anlagd brand.

Men under nattens brand, som polisen betecknar som grov skadegörelse, blev ingen skadad. Det var en 21-årig kvinnlig patient som tidigare är dömd för rån, som satte eld på papper i en papperskorg inne på en toalett.

Elden hann heller aldrig att sprida sig, utan kunde snabbt släckas med hjälp av sprinklersystemet, vilket Anita Åkesson ser som ett tecken på att de nya säkerhetssystemen, som exempelvis automatiska brandlarm, fungerat tillfredställande.

Men då alla tändare och tändstickor ör förbjudna inne på avdelningen är det oklart hur patienten lyckats sätta eld i papperskorgen.

Nattens brandtillbud var enligt Anita Åkesson det första som hänt sedan dödsbranden för nästan exakt fyra år sedan, men vid nattens tillbud var en majoritet av de anställda ordinarie personal, och inte vikarier som för fyra år sen.

Att nattens brand slutat väl visar att rutinerna fungerat, enligt Anita Åkesson.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista