Miljövänligare att tömma latrintunnor - dyrare för stugägare

Bätte för miljön och en bättre arbetsmiljö för de anställda inom renhållningen. Det blir följden när Växjö och Alvesta kommuner nu tar i drift ett nytt maskinellt system för att ta hand om latrinkärlen från sommarstugor med utedass. Men för den enskilde sommarstugeägaren blir det dyrare med det nya systemet.

Det är lagkrav på att organiskt avfall inte får läggas på en soptipp som ligger bakom förändringen.

Nu skickas latrinet till biologisk behandling vid avfallsreningsverket i Växjö medans tunnorna skickas till föbränning. Detta görs på ett maskinellt sätt vilket är bättre för de som arbetar med det och i slutändan också för miljön.

Men för den som har hämtning av tunnan varannan vecka från maj t o m september innebär det nya sysemet en höjning av avgiften med drygt 500 kronor till strax över 2000 per år.

- Det är ju ett måste för miljön och ett lagkrav så det hoppas vi att abonnenterna har förståelese för, säger Marie Ljungberg vid Växjö renhållning. 

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista