Slut på bidragspengar för byte av olja mot bergvärme

Intresset för att byta ut sin oljepanna, mot till exempel fjärrvärme eller bergvärme, har i Kronobergs län varit så stort att de pengar man kan få från Länsstyrelsen i bidrag för detta nu tagit slut. Därför har i veckan över 250 personer fått besked om att de blir utan pengar.

Pengarna ska gå till de som lämnar ett oljeberoende, vilket innebär att de istället installerar till exepmpel bergvärme eller fjärrvärme.

30% av kostnaden eller högst 14 000 kronor kunde var person få.

Men nu är det 260 personer i Kronoberg som fått ett brev från Länsstyrelsen där det förklaras att de blir utan bidrag.

Detta har väckt reaktioner och flera har hört av sig till Länsstyrelsen säger Kerstin Carlsson som är handläggare på bostadsenheten på Länsstyrelsen i Växjö.

- Det var en som tyckte att han hade varit ute med ansökan i tid men fick inget ändå. Han kände sig lite lurad, säger hon till SR Kronoberg.

De personer som inte blivit beviljade bidrag läggs som vilande ärenden och skulle Länstyrelsen får nya pengar så delas de ut i den turordning ansökningarna har kommit in.

Men det är inget man ska räkna med för enligt Kerstin Carlsson blir det troligtvis inga mer pengar.

- Det var den gamla regeringens beslut att tillsätta 450 miljoner men den nya regeringen har inte aviserat om att tillsätta mer pengar.

Helen Birch
helen.birch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista