Varierat tryck på länets kvinnojourer

Det har varit stor skillnad på arbetsbördan hos länets två kvinnojourer i sommar. På Kvinnojouren Blenda i Växjö har man både haft fullt i det skyddade boendet hela sommaren och telefonen har ringt mer än vanligt. På Kvinnojouren i Ljungby har man däremot haft det ovanligt lugnt hela året.

Hos Kvinnojouren Blenda, som arbetar för kommunerna Växjö, Alvesta, Uppvidinge, Tingsryd och Lessebo, har sommaren inneburit mycket jobb.

- Det är många telefonsamtal, många meddelanden på telefonsvararen och det skyddade boendet har varit fullt, säger Cecilia Wennerbäck, samordnare på Kvinnojouren Blenda.

Också inledningsvis under året var det många kvinnor som tog hjälp av Blenda medan sista vårmånaderna däremot var väldigt lugn.

Kvinnojouren i Ljungby, som även hjälper kvinnor i Markaryd och Älmhult, rapporterar däremot om ett lugnt år. Telefonsamtalen är lika många som förr, men däremot har behovet av skyddat boende minskat markant. Första halvåret i år användes boendet i Ljungby 65 nätter av kvinnor, jämfört med 218 nätter samma period förra året och 351 nätter under januari till juni år 2005.

Anna-Lisa Nilsson, kassör på kvinnojouren i Ljungby, kan bara förklara svackan med att frågan kring mäns våld mot kvinnor har varit mer på agendan på sistone.

- Det är ett mer känt problem nu och det är kanske inte lika skambelagt längre. Därför kanske det är lättare att ta hjälp av släktingar nu mot tidigare. Det kan vara så, men vi tror ändå att detta bara är en tillfällig svacka, säger Anna-Lisa Nilsson.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".