Ljungby kommun varnar för blufföretag

Ljungby kommun varnar nu livsmedelsföretag i kommunen för ett företag som heter Svenska livsmedelslokalers riksorganisation.

Företaget säljer en märkning som visar att lokalen är ren och fräsch, men det handlar inte om ett godkännande enligt livsmedelslagen, det säger Bertil Bengtsson på Ljungby kommun.

Svenska livsmedelslokalers riksorganisation eller SLRO, är ett Örebrobaserat företag som har figurerat i media runt om i landet under sommaren. De har kallats för ett blufföretag som lurar på restaurangägare en onödig tjänst i sken av att vara en myndighet.

Företaget besöker anonymt restauranger och gör en bedömning av om matsal och kundtoalett är rena och fräscha.

Efter besöket rings sedan restaurangen upp och erbjuds ett diplom och ett klistermärke med en glad melon på att sätta på dörren som visar att man har en fräsch lokal. Kostnaden är 2500 kronor.

Mattias Fahlström som är VD på företaget berättar att de är väldigt tydliga med att de inte gör någon kontroll av kök utan att det handlar om just kundutrymmena och att de är ett blufföretag som lurar krögare håller han inte med om.

- Vi arbetar för att restauranger som är rena och fräscha ska kunna visa upp sig och för att allmänheten ska kunna se det, säger han.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".