Öster kvar i bottenträsket

Öster förmådde inte ta sig upp från bottenregionen i Superettan trots att bra start på hemmamatchen mot Örgryte. Göteborgslaget vann med 3-2. En intensiv press från Öster sida i slutskedet gav ett utmärkt läge för Helgi Danielsson men ingen kvittering kom. Öster är fortfarande två poäng från nedflyttning.

- Vi hade en stor portion tur som tog tre poäng, vi var mycket illa ute, sa Örgrytes tränare Janne Carlsson.
- Vi har ingen trygghet i försvarsspelet, där är våra spelare för bekväma, sa Östers tränare Giles Stille och förklarade sin placering av Fredrik Gustafson som högerback med:
- Det var med tanke på nästa match, då är vår mittfältare Paolo Figueiredo inte med på grund av landskamp med Angola.

Örgryte effektivt
Effektiviteten i de båda straffområdena skiljde lagen åt. Örgryte hade nio avslut, alla på mål. Öster hade 16 avslut, bara sex på mål. Men ändå borde Öster tagit minst en poäng, bland annat hade Marco daSilva en boll i ribbans undersida och Helgi Danielsson slog retur över från tre meters håll.
Upptakten på matchen var frisk och chansrik, Örgryte hade ett par lägen de första tio minuterna men Öster hade då den bästa när man kom fyra spelare mot tre. Men Anatolij Ponomarevs skott kom för tidigt och för svagt. Ingemar Teever gjorde 1-0 i 17 minuten, genialt framspelad av Helgi Danielsson. Men bara fem minuter senare stod det 1-2. Veteranen Yngve Kärrlander kvitterade efter passivt försvarsarbete. Och tre minuter senare blev Fredrik Gustafson uppsnurrat, Mentor Zhubi gjorde 1-2 efter att ha varit på planen bara en dryg minut.


Retur blev segermål
Östers offensivlusta kom av sig och det tog lite tid i den andra halvleken innan den kom tillbaka. Men då hade Boyd Mwila hunnit göra 1-3 i 74 minuten. Robert Veselovsky enhandsrädde ett kanonskott från Robin Jonsson och Mwila slog in returen. Östers slutkvart var mäktig.
- Vår målvakt Dick Last räddade oss, konstaterade Janne Carlsson.
Men åt Helgi Danielsson 2-3 kunde han inget göra, islänningen förvaltade ett inlägg från Pavel Zavadil i 77 minuten.

Ny backlinje
Öster ställde upp med en till hälften ny backlinje. Fredrik Gustafson alltså hägerback och Erik Tengroth vänsterback. Vad det kan innebära för matchen mot Landskrona på måndag på tiden utvisa. Men Giles Stille var i alla händelser nöjd med sitt lag omställningar och snabbare anfall och med kampmoralen. Att spelare inte gav upp utan var nära att kvittera. Offensivt såg det bra ut under stor del av matchen, men i andra halvlek försvann Pavel Zavadil märkbart och inverkade på spelat framåt.

sport.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".