Stort intresse för etiskt sparande

Den senaste tidens klimatdebatt börjar även sätta sina spår när det handlar om sparande och placerande av pengar. Banker och fondplacerare märker nämligen av ett ökande intresse för att sätta pengar i miljöfonder.

- Vi ser hos både rådgivare och banksäljare att vi får mycket frågor om den här typen av fonder, säger Bengt Johansson, marknadsansvarig på Swedbank i Kronoberg.

Att spara i fonder som är etiska och miljömärkta blir allt populärare. Bara under de två senaste åren ökade det sparandet från fyra till elva procent av det totala fondsparandet i Sverige, enligt statistik från Folksam. Det innebär att över 120 miljarder kronor nu är placerade i fonder som anses vara mer etiska och bättre för miljön än andra fonder.

- Det här är ännu ett tecken på att svensken i allmänhet blir mer och mer intresserad av att låta plånboken spela roll även när det gäller värderingar, säger Carina Lundberg, chef för ägaransvar på Folksam.

Bengt Johansson på Swedbank tror att det ökade intresset för miljöfonder kan få konsekvenser på marknaden.

- Intresset för de företag som jobbar med miljö och etik gör att forskning och utveckling går framåt, och att andra företag ser att det går att tjäna pengar på detta.

Martin Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".