Lanthandlarna viktiga för äldre

Lanthandlarna har en stor betydelse för de äldre på landsbygdenbåde när det gäller att leverera varor och när det gäller social kontakt.

Det visar en ny rapport från länsstyrelsen, men skillnaderna på hur mycket ersättning de lanthandlare som kör ut varor till de äldre får, ett så kallat hemsändningsbidrag, skiljer sig mycket mellan kommunerna i länet.

I Lessebo och Alvesta får lanthandlarna inget alls och i de andra kommunerna varierar det mellan 60 och 120 kronor.

Enligt en undersökning gjord av Föreningen Landsbygdshandelns Främjande kostar det drygt 120 kronor per hemsändning och innebär det att de allra flesta lanthandlare går back på att tillhandahålla den här servicen.

Något Marianne Jervehed, socialkonulent på länsstyrelsen tycker är synd eftersom det visat sig att lanthandlarnas arbete är viktigt eftersom de inte bara kör ut varor utan också fungerar som en social tillsyn.

-Lanthandlarna tar in posten, de hör hur de mår, många berättar också att de tar kontakt med hemtjänst om man misstänker att inte allt står rätt till med kunden, säger Marianne Jervehed.

rebecca.berndes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".