Över 80 barn polisanmälda för brott

Över 80 barn i länet som är under 15 år har i år polisanmälts misstänkta för brott. Trots att de inte ännu är straffmyndiga.

Att de här anmälningarna görs och utreds är viktigt för barnens framtid säger Gabrielle Mellkvist förundersökningsledare på närpolisen i Växjö. Hon säger att grundtanken är att den unge ska komma på rätt väg igen och inte fortsätta att begå brott.

Brotten som de under 15 år begår handlar oftast om skadegörelse och stölder. Men det senaste året har det även handlat om fall av ofredande och i vissa fall grövre brott såsom olaga hot och misshandel.

När det handlar om att utreda brott som barn under 15 år misstänks för, går brottsutredningen till på i princip samma sätt som när det handlar om en vuxen. Den största skillnaden är att föräldrar och sociala myndigheter underrättas och ges möjlighet att vara med vid förhöret.

De sociala myndigheterna inleder sedan oftast en utredning av barnets förhållanden och utifrån den bestäms sedan vad som ska göras. Det kan till exempel handla om familjebehandling, samtal med en kontaktperson och ibland familjehemsplacering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista