Lasaretten anmäler inte allvarliga fel

Lasaretten i Kronobergs län struntar i att anmäla allvarliga fel på medicintekniska produkter.

Detta trots att en sådan rapportering måste göras enligt Socialstyrelsens föreskrifter.

Inte ett enda fel rapporterades från Växjö eller Ljungby lasarett år 2005, visar en undersökning som Socialstyrelsen gjort.

Enligt Lennart Månsson som är medicinteknisk chef i Ljungby beror det på att det inte upptäckt några fel som de ansåg riskera patienternas liv.

- Att andra lasarett har anmält fel kan bero på att de har möjlighet att lägga resurser på att undersöka och rapportera olika avvikelser, säger han.

På livsmedelsverket Läkemedelsverket ser man ändå allvarligt på det här.

- Om inte tillverkarna får reda på felen kan de heller inte åtgärda dem, säger Arne Kardell är chef för verkets enhet för medicinteknik.

Medicintekniska produkter är allt sånt som används för att upptäcka, lindra och behandla en sjukdom eller skada. Det kan vara allt från strålbehandlingsutrustning och kuvöser till glasögon och plåster. Enligt Socialstyrelsens regler måste lasaretten rapportera allvarliga fel till tillverkaren av produkten och till läkemedelsverket.

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista