Åklagaren: Tingsrätten hade fel Vill se landstingschefer fällda

Villkorlig dom och dagsböter.

Det krävde åklagaren i sin slutplädering när rättegången i Göta Hovrätt avslutades på onsdagen mot de före detta landstingscheferna Christer Jacobsson och Talis Vasco.

De har åtalats för dödsbranden på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö för fyra år sen.

De båda cheferna var ansvariga för att personalen saknade ordentlig utbildning, något som försvårade branden och ledde till att två patienter dog, anser åklagaren Barbro Jönsson.

Det är tre huvudfrågor som rättegången i Göta Hovrätts månghundraåriga lokaler handlat om:

Förvärrade personalens bristande erfarenhet och utbildning följderna av branden?

Är det i så fall ett arbetsmiljöbrott?

Vem ska då ses som ansvarig?

Precis som i tingsrätten anser åklagarsidan att Talis Vasco och Christer Jakobsson i sina tjänster är de som har det yttersta ansvaret för de brister i organisationen som fanns.

Och i hovrättsförhandlingen har man vässat sin argumentation med att par rättsfall som ska stödja resonemanget.

I Växjö tingsrätt friades de båda åtalade helt, bland annat på grund av att rätten inte ansåg att det som hände kunde gå under arbetsmiljölagen eftersom det var patienter och inte anställda som drabbades. Men åklagarsidan håller fast vid det även i hovrätten.

Försvaret kritiserade bevisningen i sin slutplädering, fel personer görs ansvariga i ivern att hitta en syndabock, anser advokat Sture Larsson som försvarar Talis Vasco.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista