Kronoberg bäst på export

Kronobergs län är bäst i landet på export. Det visar nya siffror som exportrådet sammanställt.

- Det finns en entrepenörsanda här och man har varit med tidigt. Det hjäper också att man har stora företag som gått i bräscehn för export, säger Magnus Ahlsteiner, exportrådgivare i länet.

Exporten från kronobergska företag hamnade på över 33 miljarder kronoer förra året. Sett till reda pengar placerar det länet på en sjätte plats i landet men räknat i export per invånare hamnar länet i topp. Växjö, Älmhult och Ljungby är de kommuner som står för den största andelen export.

Och ett företag som nästan bara säljer sina produkter till utlandet är familjeföretaget Hedins i Lagan utanför Ljungby. De tillverkar stora maskiner för hantering av till exempel pressverktyg, främst till bilindustrin. Och när man rullar in på deras parkering är gästskyltarna uppmärkta på engelska.

- Vi är så nischade och det finns inte så många kunder i Sverige, utan främst utomlands, berättar Kenneth Hedin på företaget. 

Men framtiden är inte bara ljus för exportföretagen, dollarkursen har fallit kraftigt de senaste dagarna vilket ger sömre lönsamhet för de som exporterar till USA och för Hedins i Lagan har ett annat problem också seglat upp mitt i högkonjukturen.

- Tidigare var vi väldigt beroende av underleverantörer, idag har de fullt upp och vi måste förstärka den egna tillverkningen, säger Kenneth Hedin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista