Björkman kunde inte rubba Roddick

Jonas Björkman fick en övermäktig uppgift. Att ersätta sjuke Thomas Johansson och försöka hålla Sverige kvar i Davis cup-semifinalen mot USA. Björkman förmådde inte rubba världsfemman Andy Roddick. Med 6-2, 7-6 (7-3), 6-4 förde han USA till ointagliga 3-1.

Björkman fick hoppa in i stället för Thomas Johansson som insjuknade i feber under söndagsnatten. Det hade spekulerats i att DC-kaptenen Mats Wilander skulle matcha Björkman i stället för Joachim ”Pim-Pim” Johansson i en eventuell femte och avgörande match. Nu fick Björkman kliva in i ett tidigare skede.

-Jag visste att jag kanske skulle spela en femte match, så jag var ganska väl förberedd, sade Björkman.

Björkman fick totalt tre chanser till servegenombrott. Då plockade Roddick fram storsläggan och redde upp situationerna med serveprojektiler på över 230 km/tim.

-Det var frustrerande. Och domaren lät honom hålla på för länge innan han servade, sade Björkman.

Roddick utnyttjade sina breaklägen bättre. Två genombrott gav första set med 6-2. I tredje set gav genombrottet till 3-2 segervittringen.

Det var bara i andra set som 35-årige Björkman förmådde hålla jämna steg med Roddick. Han tog det till tiebreak - men då kom missarna.

-Jag kände mig inte pressad, det var mer att jag tog några felbeslut, sade Björkman, som bara fick tre bollar i tiebreaket.

USA:s seger skrevs till 4-1, sedan James Blake besegrat Simon Aspelin med 6-1, 6-3 i den betydelselösa sista singeln.

-Det var tungt att vi inte fick se Thomas Johansson mot Roddick. Hade vi fått 2-2 hade vad som helst kunnat hända, sade den svenske DC-kaptenen Mats Wilander.

-Roddick spelade bättre på det här underlaget än jag trodde. Det visar väl vilken bra spelare han är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista