Lars Wegendal (s)

Riksdag(s)politiker åkte taxi för drygt 100 000 kronor

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Lars Wegendal och Carina Adolfsson Elgestam, båda från Kronoberg, åkte tillsammans taxi för över 100 000 kronor det senaste riksdagsåret.

Det visar en sammanställning av riksdagsledamöternas taxiresor som Sveriges Radio gjort och som visar att de två kronobergarna åker näst mest taxi av alla riksdagspolitiker.

- Jag tror att väljarna tycker att det är rimligt att jag tar mig till Stockholm och utför det uppdrag som jag är vald till, säger Lars Wegendal till Radio Kronoberg.

Det handlar om riksdagspolitikernas taxiresorna under nio månader det senaste riksdagsåret.

Älmhultsbon Lars Wegendal har näst högst taxikostnad i hela riksdagen, enligt undersökningen. 53 517 kronor kostade hans resor till och från Växjö flygplats.

Hans egen motivering är att det inte finns någon kollektivtrafikslösning under de tidiga mornar och sena kvällar som han väljer att resa.

Partikollegan Carina Adolfsson Elgestam bor i Lenhovda. Hennes taxinota på skattebetalarnas bekostnad för den aktuella niomånadsperioden är 53 388 kronor.

Även hon reser tidigt på morgonen när det inte går någon kollektivtrafik. Undantaget är fredagseftermiddagarna, då går det bussar.
- Det tar längre tid och för att få livet att fungera har jag tagit taxi till Lenhovda, säger Carina Adolfsson Elgestam.

Mest taxi åker socialdemokraten och tidigare finansmarknadsministern Sven Erik Österberg. Hans taxinota slutade på 77 000 kronor. Men han hör till undantagen. Fyra av fem riksdagsledamöter åker taxi för mindre än 15 000 kronor per riksdagsår.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista