Efterfrågan av hushållsnära tjänster skapas av män

Det skulle vara ett betydligt mindre behov av så kallade hushållsnära tjänster om männen gjorde en större andel av hushållsabetet. Det säger Marie Eriksson, genusforskare vid Växjö universitet efter kartläggningen av hur de kronobergska riksdagsledamöterna använt hushållsnära tjänster.

- Rent statistiskt utför kvinnor tre fjärdedelar av det oavlönade hushållsarbetet, de manliga ledamöterna har helt enkelt någon som utför det, säger Marie Eriksson.

Enligt en enkätundersökning som Sveriges Radio Kronobergs gjort, har alla kvinnliga riksdagsledamöter utom en använt sig av hushållsnära tjänster som t ex städhjälp medan de manliga riksdagsledmöterna inte efterfrågade den hjälpen.

Och någon kvinnofälla blir det inte för den välavlönade medelklass med karriärinriktning som riksdagsledmöterna representerar, däremot kan det bli så för andra grupper, tror Marie Eriksson.
- Det bli en kvinnorfälla, när lågutbildade kvinnor blir de som tvingas ta den här typen av arbeten, säger Eriksson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista