Chef renoverade villa med skattepengar

Förre fastighetschefen i Älmhults kommun, Tomas Östlund, favoriserade byggföretag och gjorde privata uppgörelser i upphandlingar som ledde till att kommunen betalade flera miljoner för mycket.

Han renoverade även sitt eget hus för skattepengar.

Det framgår av kommunens egna utredning om omständigheterna kring dom senaste årens upphandlingar i Älmhults kommun.

Förre fastighetschefen i Älmhult, Tomas Östlund, fick sparken i vintras när många oklarheter kring dom senaste årens kommunala upphandlingar uppdagades.

Då köptes fastighetschefen ut för över 1 miljon kronor i avgångsvederlag och uppsägningen hänvisades till personliga skäl.

Men i kommunens egen rapport, som nu är offentlig, står det att Östlund fått sparken eftersom han visat sig vara nyckelpersonen bakom fyra års tvivelaktiga byggupphandlingar som speciellt gynnat fyra utvalda företag, kallade ”klubben”. Det främsta företaget i ”klubben”, var Skanska.

Från 2002 till och med 2006 gjordes sju upphandlingar under Tomas Östlunds ansvar och alla sju kontrakt gick till samma byggföretag. Nämligen Skanska. Detta trots att byggföretaget inte var billigast, vilket enligt kommunen lett till miljontals kronor i extra kostnader.

Företagen i ”klubben” renoverade också fastighetschefens villa, vilket betalades med skattepengar då fakturan skickades till Älmhults kommun.

Men trots alla anklagelser har kommunen valt att inte polisanmäla. Skanska däremot, har gjort en egen internutredning, men den är inte offentlig.

Och Tomas Östlund själv, vill inte säga så mycket mer i dagsläget.
- Jag kommer inte uttala mig i dagsläget.

Men det är allvarliga anklagelser, är det inte viktigt att du också säger vad du tycker?
- Det kommer jag göra så småningom.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista