Högstadieelever har blivit skogstokiga

Naturintresset ökar bland högstadieelever i Växjö, nästan hälften av alla åttondeklassare är ute i naturen varje vecka.

Det framgår av kommunens rapport, en uppföljning av ungdomspolitiken i Växjö.

Intresset för att vara ute i naturen har ökat med 28 procent sedan 2003 och idag är 40 procent av de tillfrågade eleverna ute i naturen minst en gång i veckan - det visar undersökningen som kallas lupp- lokal uppföljning av ungdomspolitiken som växjö kommun har gjort.

Alla högstadieskolor i Växjö kommun har varit med i undersökningen och nästan 700 elever har svarat på enkäten. De har fått svara på 77 frågor om fritid, skola, politik och inflytande, trygghet, hälsa, arbete och framtid.

Och intresset för att vara ute i skog och mark har alltså ökat -och det tycker Niklas Roth, biologilärare Fagrabäckskolan är bra.

Syftet är att undersöka ungdomars livsvillkor och meningen är att svaren ska underlätta kommunens arbeten med att utveckla och bedriva en bra ungdomsverksamhet.

Bland annat har eleverna fått svara på frågan om de tycker att fritidsmöjligheter saknas och det har var femte elev gjort. Ridskolor och skateboard/inlines/BMX-parker är några av de saker som saknas.

Rebecca Berndes
rebecca.berndes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista