Nej till katastroffond drabbar bönder i länet

Den katastroffond för jord- och skogsbrukare som LRF har krävt att regeringen ska upprätta, blir troligen inte verklighet. På måndagen presenterades den så kallade klimat- och sårbarhetsutredningen, och den säger nej till en statlig garanti för bönder som drabbas av klimatförändringarna.

Den katastroffond som LRF har propagerat för skulle kunna ge jord- och skogsbrukare hjälp om skörden till exempel torkar eller regnar bort, men Bengt Holgersson som är ansvarig för klimat- och sårbarhetsutredningen ser inget utrymme för en katastroffond utan hänvisar istället till privata försäkringar.

- Men det är omöjligt att täcka alla förluster med försäkringar. Det säger Lars-Ove Johansson från LRF Sydost och som själv driver lantbruk i det översvämningsdrabbade området längs Skålån i Ljungby kommun. Han säger också att många tvingas ta lån de år hela skörden blir förstörd.

Utöver ett nej till en katastroffond målade utredningen, som lämnades över till miljöminister Andreas Carlgren, upp en ganska dyster bild upp med fler värmeböljor, ökade skyfall och värre stormskador. Däremot förutspås att jordbruket kan räkna med ökad avkastning i och med att vegationssäsongen beräknas bli tre månader längre i slutet av det här seklet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista