Skogsskador för miljardbelopp

Stormen Gudrun kan ha orsakat skador på den stående skogen för miljardbelopp.

Ny forskning visar att gran och tall - som inte blåste ner under stormen - fick skador som nu orsakar svampangrepp och röta.

- I vissa bestånd kan var och varannat träd vara buligt och ha de här angreppen, säger Tomas Törnkvist, professor i virkeslära på Växjö universitet.

Natten till den 8 januari 2005 när stormen Gudrun drog in över Sverige blev en katastrof för många skogsägare. Men kanske är inte de träd som föll under natten det största problemet.

För ny forskning visar alltså att de träd som klarade stormen ändå skadades, och att de skadorna visar sig först nu, nästan tre år senare.

För när träden svajade i stormen och böjde sig, blev den sidan som hade lä ihoptryckt. Och det gjorde att stammen fick så kallade krosskador, berättar Tomas Törnkvist.

De här träden går enligt Tomas Törnkvist troligen bara att använda till massaved. Och han ger nu rådet till skogsägare att avverka de träd som har bulor.

Men hur mycket skog som är förstörd kan Tomas Törnkvist ännu inte säga, bara att det är enorma summor som gått till spillo.

- Man kan spekulera om att det är mångmiljardbelopp det här kommer att kosta skogsägarna i framtiden, säger han.O

Både på skogskoncernen Södra och på Skogsstyrelsen vet man i nuläget mycket lite om den här forskningen.

- Vi måste titta vidare på det här och få mer information innan vi kan bestämma hur vi ska agera, säger Göran Örlander på Södra.

- Kunskapen är dålig om den här typen av skador och jag är glad att någon satt fokus på problemen med den stående skogen efter Gudrun, säger Hasse Bengtsson som är distrikschef på Skogsstyrelsen i Växjö.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".