Folkets park i Växjö blir lekland för barn

Konsertlokalen Kaskad i Folkets park i Växjö ska byggas om och byggas ut till ett lekland för barn som ska stå klart våren 2008.

Leklandet kommer att ha en total golvyta på 2 000 kvadratmeter, och i lokalen ska det finnas klätterställningar, rutschkanor och sportplaner där man kan spela innebandy och basket.

Tanken med leklandet är att barn ska aktivera sig istället för att sitta framför datorer och tv-apparater.

De båda Luleåföretagarna Joakim Gunler och Jonas Rönnqvist startade det första leklandet i Luleå för ungefär ett år sedan och har fått förfrågningar om etablering från flera städer. Snart öppnas ett lekland i Umeå och inom kort även ett i Skellefteå.

- Vi letar städer i Växjös storlek med ett upptagningsområde som är runt 200 000 människor, vi fick ett fantastiskt mottagande av kommunen och en bra fastighet, säger Joakim Gunler.

De har nu goda förhoppningar om att hitta entreprenörer som kan sköta verksamheten på plats.

En vision som blir verklighet

Ägaren till Folkets park i Växjö, Torsten Herrlin, har länge haft en vision att återanvända lokalerna i parken till olika aktiviteter som ligger mer i tiden och han har med leklandets etablering kunnat förverkliga den.

- Det är en fantastisk resurs att kunna börja på det här stadiet där vi kan utgå från en redan befintlig lokal, här har vi ett fantastiskt utgångsläge, säger han.

Konsertverksamheten som fanns i lokalen Kaskad tidigare flyttas nu till Polketten som enligt Torsten Herrlin ska rustas upp och användas flitigare i framtiden.

Torsten Herrlin har också planer på att återöppna Xperimenthuset som gick i konkurs för drygt ett år sedan i samma lokal och i samband med öppnandet av leklandet.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".