Uppvidingeföretag känner sig motarbetade av kommunen

Företagare i Uppvidinge anser att dom motarbetas av kommunen. Anledningen är ett tjänstemannaförslag som lämnats av planeringschefen och som innebär att kommunen ska säga nej till två turistföretags köp av fiskerätter i sjöar i Klavreström.

- De har lyssnat på kommuninnevånarna och de har de ju rätt till att göra, men däremot måste de lyssna på småföretagarna också, eftersom det här kan locka hit turister och kanske även locka människor att flytta hit, säger Johnny Jonsson som är delägare i Kronobergs Lax.

Det var i mars förra året som Kronobergs Lax tillsammans med ett annat turistföretag på orten, PB fastigheter som båda bedriver fiskodlig och sportfiskeverksamhet i Klavreström, lämnade in en förfrågan till Uppvidinge kommun om att köpa fiskerätter i Norrsjön, Änghultasjön och i Bruksdammen i Klavreström, för att försäkra sig om fortsatt framtida verksamhet.

Protester dök då upp, dels från Norrsjöns fiskevårdsområde och fiskevårdsförening och från Klavreströms samhällsförening som i en skrivelse till Uppvidinge kommun skriver att de inte önskar någon utökning av turism eller privat näringsverksamhet i området.

Och när när det nu ska beslutas om fiskerätt och markfrågorna i klaveström har planeringschefen på Uppvidinge kommun Lars-Göran Elm lämnat ett förslag att kommunen ska avslå fiskeföretagens förfrågningar

- De här området kan vara intressant för kommuninvånarna, kan bland annat kan det bli aktuellt med villabebyggelse där, säger Lars-Göran Elm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".