Terrordåd i Irak ledde till mord i Alvesta

Ett bombattentat i Irak var det som låg bakom mordet på Rönnemyrsområdet i Alvesta natten till den 16:e augusti. Det är åklagaren Yvonne Rudinssons tes, och på måndagen åtalade hon en 31-årig man för mord och försök till mord och hans systerson för olaga hot.

Kvällen den 15:e augusti är området kring Rönnelundsvägen i Alvesta full av rörelse, bland annat sitter en grupp män med arabisk härkomst och festar i ett grönområde. När de på natten bryter upp, går de förbi en grupp kurder, och bråk uppstår. Stämningen blir hetsk och en 19-årig man, går hem och hämtar en 40 centimeter lång kniv. När han kommer tillbaka hotar han gruppen kurder med kniven.

Kurderna försöker då ta sig in i ett av höghusen, men 19-åringens morbror, en 31-årig man, tar då kniven och sticker den i en bröstet på en 20-åring. Hugget träffar hjärtat och 20-åringen dör omedelbart. 31-åringen hugger sedan mot ytterligare en man, och träffar honom i axeln.

Och anledningen till bråket ska alltså ha varit att grupperna började diskutera det terrordåd som inträffade den 14 augusti innan i närheten av staden Mosul i Irak, när självmordsbombare dödade runt 400 personer.

- Vi har hört runt 40 vittnen och flera av dem har berättat att det var så bråket uppstod, säger åklagaren Yvonne Rudinsson. 

Och Rudinsson åtalade på måndagen morbrodern för mord och försök till mord, och hans systerson för olaga hot. Mordvapnet, som är en typ av utställningstid, hittades i ett grönområde i närheten och 31-åringen har erkänt att han hållit i kniven och slängt den där. Men däremot erkänner han inte att han dödat 20-åringen.

- Han säger att han inte vet hur dödandet gått till, men däremot erkänner han att han skadat en man i axeln, säger Rudinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".