Kommuner bör få samverka med näringslivet

Kommunallagens regler om gynnande av enskild näringsidkare måste moderniseras. Det anser riksdagsledamöterna Carina A Elgestam(s) och Tomas Eneroth(s) med anledning av de problem som Lessebo kommun har stött på när de velat samarbeta med företaget New Wave Group.

Lessebo kommuns beslut att bygga ett hotell tillsammans med New Wave Group har har tidigare fått nej från länsrätten, som anser att kommunen gynnar en enskild näringsidkare genom att samverka i byggandet.

Men Eneroth och Elgestam har nu lämnat in en motion där de anser att den lag som länsrätten stödjer sig mot är förlegad.

- Lessebo kommun i Kronobergs län har tidigare var en bygd med låg tillväxt. Men nu har det vänt och det har blivit en mycket positiv utveckling med nya arbetstillfällen. Det har skett mycket tack vare förändringarna inom glasindustrin, skriver Elgestan och Eneroth i sin motion.

De anser också att det till exempel är allmänt accepterat att kommuner bygger industrifastigheter som de sedan hyr ut till enskilda företagare för att skapa fler arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista