Åklagaren yrkade på livstid

Åklagaren yrkade under onsdagen på livstids fängelse för den 31-åring som står åtalad för att ha mördat en man på Rönnemyrsområdet i Alvesta i augusti. Men själv nekar 31-åringen och pekar istället ut sin 19-årige systerson.

Sal 1 i Växjö tingsrätt var nästan fullsatt under onsdagen, anhöriga och vänner både de åtalade och den döde fanns i salen för att lyssna på åklagare och försvar den sista rättegångsdagen. Och åklagaren Yvonne Rudinsson ansåg i sin slutplädering att den 31-åring som står åtalad, ska dömas till livsstids fängelse.

- Jag menar att det här är en allvarlig händelse, han har försökt mörda två personer, och lyckats med den ene men inte den andre, säger Rudinsson.

Det var natten mellan den 15:e och 16:e augusti som det uppstod ett bråk mellan araber och kurder på Rönnemyrsområdet. Bråket ska ha börjat med att gruperna hade olika åsikter om ett terrordåd som inträffat i Irak nångra dar tidigare. Under bråket hämtade en av araberna, en 19-åring, en 40 centimeter lång kniv, som han hotade gruppen kurder med. Men enligt åklagaren Yvonne Rudinsson tog sen hans morbror, en 31-åring över kniven och det var han som sedan stack den rakt i hjärtat på 20-åringen. 31-åringen högg sedan mot ytterligare en man och träffade honom i axeln.

Men enligt 31-åringens försvarare Henrik Zethraeus så var det inte 31-åringen, utan hans 19-årige systerson, alltså han som hämtat kniven, som uttdelade det dödande hugget.

De vittnen som beskrivit hur 31-åringen högg 20-åringen rakt i hjärtat kan mycket väl ha sett fel, anser han, och visade under slutpläderingen själv hur 31-åringen aldrig träffade 20-åringen med kniven.

- Visst hade han hade kniven i handen, men knuffade bara undan 20-åringen med den, säger Zethraeus.

- Det finns inget stöd för den teorin i bevisningen, utan det är enbart försvarets egna spekulationer, säger Yvonne Rudinsson.