Ost värd en halv miljon stulen ur lastbil

15 ton ost, värd runt en halv miljon kronor, stals under helgen från transportföretaget Schenker i Växjö. Osten stals från en lastbil som stod parkerad på Schenkers inhängade parkering.

- Det kan inte vara någon slump, de skyldiga måste vetat om att osten fanns här, säger Tomas Sandström som är administrativ chef på Schenker i Växjö.

Natten mellan lördag och söndag har tjuvar tagit sig in på Schenkers parkering på Norra industriområdet i Växjö. Området är helt inhängnat med höga grindar, men tjuvarna har alltså lyckats komma in, utan att bryta upp några lås eller forcera grindarna.

- Det kan handla om någon som har tillgång till ett avvåra nyckelkort, till exempel att någon stulit ett kort, säger Tomas Sandström.

Tjuvarna har sen brutit upp en av Schenkers lastbilar, som var fullastad med ost. När de inte kunnat tjuvkoppla den lastbilen, har de lastat över osten till en annan bil, som tillhör Dufvemåla åkeri, och kört väg med den.

Osten kom från Västergötland, troligen från Arla Foods i Götene, men det kan också vara ost från någon mindre privat osttillverkare. Den var på väg till Ljungby där den skulle packeteras i mindre bitar för att sen kunna säljas i butiker.

Hade tjuvarna fått med sig all ost i lastbilen hade det handlat om över 30 ton, men nu fick de troligen med sig hälften.

- Jag gissar att 15 ton opacketad ost är värd runt en halv miljon kronor, säger Tomas Sandström.

Både polisen och Schenker håller nu på att säkra spår på platsen, bland annat på ska filmer från företagets övervaknignskameror gås igenom.

- Vi har flera kameror som filmar området men vi ska också kontrollera om grindarna öppnats någon gång under helgen med hjälp av nyckelkort, säger Tomas Sandström.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se