Gratis buss istället för färdtjänst kritiseras

Motsägelsefullt, komplicerat, kostnadskrävande och mycket administrativt arbete. Det en del av kritiken som framkommer då Växjö kommun genom intervjuer utvärderat sitt projekt där den som har rätt till färdtjänst kan åka gratis med kollektivtrafiken.

Det var 2005 som Växjö kommun började erbjuda gratis bussresor inom den vanliga kollektivtrafiken till den som hade rätt till färdtjänst. Projektet blev permanent det senaste årsskiftet .

Utvärderingen kritiserar flera saker. Tanken med projektet var att spara pengar, men istället har det kostat mer. Ett exempel är att varje färdtjänstanvändare faktureras 300 kronor per period för att åka gratis, men ironiskt nog har de pengarna blivit en förlust för kommun. Men hanteringen av fakturorna kostar nämligen kommunen mycket mera. Per-Olof Löfberg på Växjö kommun säger att lösningen skulle kunna vara att försöka väva in gratisbussresorna inom ramen för den befintliga färdtjänsten. Då skulle man komma ifrån administrationskostnaden och liknande beskymmer.

Andra saker som det riktas kritik mot är att personer vid enstaka fall blivit nekade färdtjänst för att de kan åka kollektivt. Att kostnaden är 300 både för längre och kortare perioder av färdtjänst, har färdtjänstberättigade också ansett vara orättvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista