Mål i tingsrätten tog flera år

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Växjö tingsrätt för att det tagit alldeles för lång tid innan flera mål kommit till ett avgörande.

Det handlar om ett antal tvistemål som blivit liggande i mellan ett och två år innan de satts ut för förhandling, detta trots att handläggningen i övrigt varit klar. I andra fall har parterna hållit på med eviga skriftväxlingar utan att processen gått framåt.

Här måste domaren, menar JO, driva på och visa fasthet för att komma framåt, annars finns risk att domstolen endast blir ”en brevlåda” för parternas skriftväxling.

Vid ett besök på Växjö tingsrätt i november 2006 valde JO ut några tvistemål för närmare granskning och det är de fallen som nu lett till kritik.

Ledningen för tingsrätten håller med om att handläggningen i flera fall varit oacceptabelt lång, men pekar på resursbrist. Brottmålen, många gånger med människor frihetsberövade, har fått prioriteras. Antalet brottmål vid domstolen ökade med 25 procent 2003-2004. Samtidigt blev brottmålen mer komplicerade och krävde fler rättegångsdagar.

- Därför har tingsrätten helt enkelt inte klarat av att handlägga tvistemål i den takt som bör krävas, förklarar domstolsledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".