"Museechefen är både feg och falsk"

Den pågående utställningen om hatbrott mot homosexuella på Smålands museum, ”In hate we trust”, har lett till en öppen konflikt mellan museets moderate styrelseledamot Anders Ekberg och museechefen Karl Johan Krantz.

Anders Ekberg anklagar museechefen för att vara både feg och falsk i sin hålling till utställningen.

- Fegheten ligger i att inte stå för att museet är ansvarigt för en total utställning och det falska är att han vill påvisa att han inte tar ansvaret i alla delar, säger Anders Ekberg. 

Avhuggna huvuden, blod och våldtäkter och hakkors och så kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund på en av bilderna.

Det är just den bilden, eller hur utställningen och bilderna som helhet ska betraktas, som utlöst konflikten.

- Min uppfattning är att man ska se utställningen som en helhet, man ska inte bryta ut en enda bild och se den som en illustration till ett historiskt faktum, säger Anders Ekberg som representerar landstinget Kronoberg i museets styrelse.

Museechefen Karl Johan Krantz anser att varje bild ska tolkas var för sig. Men i dag, efter att ha blivit anklagad för att vara både falsk och feg, vill Karl Johan Krantz själv inte bli intervjuad.

Men han anser inte att han hukat för de reaktioner som utställningen orsakat.

Vilket förtroende har då Anders Ekberg för Karl Johan Krantz?

- Det vill jag inte uttala mig om i radio, säger han.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".