Man åtalas för att ha sålt alkohol till unga

Den 36-årige man från Tingsryds kommun som misstänks ha sålt stora mängder alkohol till ungdomar har nu åtalats. Och till rättegången kallar åklagaren 19 ungdomar som ska vittna mot honom.

- Jag fick reda på av en kompis att man kunde köpa alkohol av honom, jag fick numret och sen var det bara att sms:a eller ringa och säga vad man ville ha, säger en av de ungdomar som Sveriges Radio Kronoberg pratat med.

Polisen fick under sommaren och början av hösten in tips från allmänheten om att mannen langade alkohol.  

Och den 28 september slog polisen till mot mannen. Så mycket alkohol hittade polisen inte hos honom, och därför har de varit helt beroende av att komma i kontakt med ungdomar som kunnat berätta om sina köp. 

Och enligt åklagaren Emma Berge kan hon nu efter samtal med ungdomarna, bevisa att han sålt 300 liter starköl, 30 liter sprit, 12 liter vin, 6 liter alkoläsk och 19 liter starkcider. Försäljningen ska ha pågått under drygt ett och ett halvt år.

19 ungdomar, som alla är mellan 14 och 17 år gamla, kommer att kallas till rättegången som vittnen, 18 av dem har själva köpt alkohol, en av dom har sett någon annan köpa.

- Jag köpte någon flaska vodka, några öl och några cider, vid ett par tillfällen, säger en av ungdomarna.  

Dessutom har polisen när de gått igenom mannens mobiltelefon hittat sms-meddelanden, från ungdomar som skrivit hur mycket alkohol de velat köpa. De har också hittat några meddelanden som mannen skickat där han bland annat skrivit vart de ska ses och vilken tid. 36-åringen har också erkänt att han vid några tillfällen sålt alkohol.

Åklagaren Emma Berge åtalar mannen för olovlig försäljning av alkohol och brottet bedöms som grovt eftersom verksamheten varit omfattande och att mannen riktat sig till ungdomar. Han åtalas också för olovlig befattning med smuggelgods, och fälls han för de här brotten är minimistraffet 6 månaders fängelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".