Liten kunskap om effekterna efter slutavverkning av skog

Effekterna på miljön vid slutavverkning av skog är något man vet lite om i Sverige, trots att det är den typ av ingrepp på skogen, som påverkar vattendrag mest.

Det behövs mer forskning, säger Eva Ring, hydrolog vid Svenska skogsbrukets forskningsinstitut.

- Man vet ganska väl vad som händer, men det som inte är så väl utrett är hur effekterna ser ut på olika typer av marker, säger Eva Ring.

En slutavverkning av ett skogsparti påverkar miljön och vattnet till en stor del, men forskningen kring hur den här typen av ingrepp påverkar de Svenska skogarna är inte tillräcklig, enligt Eva Ring.

Ett visst näringsbortfall i skogsmarken sker alltid när man helt avverkar en del skog, men under hur lång tid skiljer sig mellan norra och södra Sverige, i södra delarna kan det handla om ungefär fem år.

Om avverkningen sker i närheten av vattendrag kan ingreppet i skogen bidra till att vattentemperaturen i höjs, även spår efter skogsmaskiner nära vatten gör att sediment i marken försvinner ut i vattendrag. Det finns tekniska hjälpmedel och olika sätt för att undvika spåbildning, men det viktigaste vid en slutavverkning av skog vid vattendrag är att planera rätt, enligt hydrologen Eva Ring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".