Dubbelmördare nekas permission för teologistudier

Den 28-årig dubbelmördare från västsverige som vill börja studera till pastor på Växjö universitet får ingen permission för studierna. Det har kammarrätten nu beslutat.

Länsrätten sa tidigare i år nej till hans ansökan, men hans läkare har gett klartecken till studierna och 28-åringen som vårdas på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, överklagade länsrättens beslut.

Men inte heller kammarrätten anser att det inte är lämpligt med en permission, särskilt inte eftersom sjukhuset hittills inte beviljat någon form av permission eller frigång.

Mannen dömdes i juni 2004 av en tingsrätt i västsverige till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter bl a två fall av mord och ett fall av försök till mord. Han överfördes i februari i år från en vårdinrättning i Vadstena till den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Han har ansökt om att få permission för att nu under hösten studera religionsvetenskap i syfte att längre fram bli pastor. Kursen startade på Växjö universitet i början av september.

27-åringens mål är att längre fram hjälpa människor med liknanade problem som han själv, uppger han i sin ansökan.

Klinikens chefsöverläkare ville att ansökan skulle beviljas med motiveringen att 27-åringen i dag inte lider av nån allavrlig psykisk störning och under förutsättning att han fortsätter att bo på kliniken.

Men både länsrätten och kammarrätten säger alltså nej till hans ansökan.

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".