Taif-tränare i förhör om svarta kontrakt

Den förre tränaren för Tingsryds AIF, Dan Hobér, vet inget om svarta kontrakt eller svarta spelarlöner. Det sa han i dag när han vittnade under den pågående rättegången mot tre av klubbens tidigare företrädare.
59-årige Dan Hobér, numera Tranås AIF:s tränare, kallades till vittnesbåset av åklagaren Lars Olsson. Åklagarens förhoppning var att få misstankarna om svarta kontrakt bekräftade. Men Dan Hobér valde 100-procentig lojalitet mot sin gamla klubb och riktade i stället hård kritik mot hela brottsutredningen. - Nu ska folk som jobbat mer eller mindre ideellt skandaliseras. Det finns inga proportioner i det här, sa han till Sveriges Radio Kronoberg på väg ut från tingsrätten i Växjö efter förhöret. Om det är som åklagaren påstår, att det förekommit svarta löner, hur ser du på det? - Det känner jag inte till. Dan Hobér blev själv erbjuden två olika kontrakt när han kom till klubben 2001. Ett kontrakt innebar en månadslön på 35 000 kronor. Det andra kontraktsförslaget skulle ge honom en lön på 22 000 men också en fräsch och fullt utrustad tvårummare och en klumpsumma på 60 000 kronor. I polisförhören säger han att han "hellre ville ha 35 000 officiellt". Och under vittnesförhöret ville åklagaren att han skulle utveckla just vad han menade med officiellt. Innehöll det andra kontraktet en svart del? Men någon sådan utläggning gav aldrig Dan Hobér. Frågeställningen avfärdade han med att åklagaren märkte ord och att han inte menat något särskillt med sitt sätt att uttrycka sig i polisförhöret. - Jag hade trott, hoppats och önskat att han sagt som han gjorde i polisförhören. Nu gjorde han inte det, konstaterar Lars Olsson. Vad betyder det? - Det får vi se i slutändan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".