17-årige Björn fick möta den han misshandlat

- Jag tror det skulle kunna hjälpa många, det känns bra efteråt, säger Björn som är 17 år, och en av dem som erbjudits medling.

I våras misshandlade Björn en skolkamrat genom att slå honom tre, fyra gånger i ansiktet. Han dömdes att betala 13000 kronor i skadestånd till killen han slagit, men dessutom erbjöds de båda medling.

- Jag tänkte att det bara var och gå hit och prata med honom, säger Björn.

Tillsammans med Therese Johansson som är medlare i Växjö kommun fick Björn och killen han slagit sitta ner och prata. De fick båda ge sin version av det som hänt och förklara hur de upplevt det.

Och det var bra att någon som var neutral var med och styrde samtalet, säger Björn.

- Hon stod inte på någons sida utan lite mittemellan, säger han.

Målet med medlingen är att gärningsmannen ska förstå vad han eller hon gjort och vilka konsekvenser det fått för den som utsatts för brottet. Och brottsoffret ska i sin tur få reda på varför han eller hon utsatts. En förhoppning är också att det här ska minska risken för att gärningsmannen begår ett nytt brott. I Kronobergs län har medling bara funnits i Växjö och Ljungby, men från och med årsskiftet måste alla kommuner i landet kunna erbjuda medling till unga brottslingar och brottsoffer som är mellan 12 och 21 år gamla.

- Det tycker jag är bra, för det känns bättre efteråt, säger Björn.

Idag har Björn och killen han slog en helt okej relation. Men om de inte träffats tror han det varit annorlunda och att de gått runt och varit arga på varandra. För under samtalet kom det fram att Björn missuppfattat saker och ting, och att han kanske inte hade anledning att bli så arg på killen.

- Nu vet jag att jag kan agera annorlunda i framtiden, att jag kan prata först istället för att slå, säger Björn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".