Kritik mot kommuner som säger nej till ensamma flyktingbarn

Förra året tog kommunerna i Kronoberg emot 861 flyktingar, enligt uppgifter från länsstyrelsen. I förhållande till folkmängd är Kronoberg ett av de län i landet som tar emot allra flest flyktingar.

- Det är ett bevis på att människor som bor i Kronoberg har en öppenhet för att ta emot människor från andra kulturer, det tyder också på att det kanske finns ett behov av arbetskraft i länet, sa Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson när han besökte Alvesta på onsdagen.

Men flyktingmottagandet skulle kunna vara ännu större om kommunerna fick bättre betalt av staten, det säger bland andra kommunalrådet i Markaryd Bengt Germundsson. Men Dan Eliasson han tycker att kommunerna får en bra täckning för sina kostnader redan i dag.

- Det är i grunden en fråga för regeringen, men jag tycker att de bidrag som ges är väl tilltagna, säger han.

Ett problem som Migrationsverket står inför är att hitta platser åt alla de ensamma flyktingbarn som kommer till Sverige.

I Kronoberg finns särskilda verksamheter för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta och Lessbo och i Växjö och Ljungby håller man på att bygga upp en sådan verksamhet.

Men över 200 kommuner i landet, däribland Markaryd säger nej till att ta emot de här barnen, och det är något som Dan Eliasson är mycket kritisk mot.

- Jag blir på ren svenska förbannad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".