Kritik mot lärarutbildning

Lärarförbundet riktar kritik mot Växjö universitets lärarutbildning. Studenter som läser till fritidspedagog tvingas läsa tillsammans med de som ska bli förskolelärare och enligt studenterna är undervisningen enbart anpassad till yngre barn. 

- Det här är allvarligt, säger vice ordföranden för lärarförbundet Inger Maurin som även är ordförande för Lärarförbundets Växjöavdelning. Det är märkligt att de läser ihop med förskolelärarna, det är ju helt olika läroplaner man utgår från.

De 12 studenterna som läser inriktningen mot fritidspedagog på Växjö universitet går i samma klass som de studenter som till exempel har inriktningen förskolelärare.

Redan i våras förde studenterna fram kritik mot utbildningen. De ansåg att föreläsningarna och litteraturen inte var anpassad till dem utan enbart till förskolelärarna. De fick då löftet att det skulle bli bättre.

Enligt studenterna har det inte blivit det. De vill i nuläget inte ställa upp på en intervju, men i ett brev som de skrivit till Lärarförbundet  står det att de fortfarande ständigt uppmanas att själva ”tänka om” och fundera på hur det som sägs på föreläsningar och står i litteraturen går att överföra till fritidsverksamhet. Något som inte är rimligt anser Inger Maurin.

- Man tar ju inte det här yrket på allvar då, och den kompetens som de faktiskt behöver, säger hon.

Lärarförbundet har nu agerat genom att skriva till lärarutbildningens styrelse med krav på åtgärder och senast på måndag ska styrelsen svara på hur de kommer att agera. Det kommer dock inte att bli så annorlunda för de här studenterna. Det säger Ingeborg Moqvist Lindberg som är prefekt på Lärarutbildningen.

- Vi anser att vi gjort vad vi kunnat, säger Ingeborg Moqvist Lindberg.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".