Unik rekonstruktion av helikopterolycka

Statens haverikommission genomförde på tisdagsförmiddagen en rekonstruktion av helikopterolyckan i Ryd där fyra officerare dog. Bland annat kontrollerades vittnesuppgifterna, som i flera fall går isär.

- De vittnesuppgifter som går isär handlar framförallt om helikoptrarnas förhållande till varandra, säger Agne Widholm, som är utredningschef på Statens haverikommission.

Det var den 11 september som två helikoptrar under en militärövning kolliderade i luften över Ryd. Helikoptrarna kom från helikopterflottiljen vid F17 utanför Ronneby och de fyra officerarna ombord dog.

Under tisdagens rekonstruktion flög helikoptrarna på 150 meters höjd och följde samma bana som olyckshelikoptrarna gjorde den 11 september. Sju personer stod utplacerade på olika platser i Ryd med frågeformulär och videokameror.

Eftersom ingen ombord överlevde olyckan och helikoptrarna av typen HKP 9 var för gamla för att innehålla en så kallad svart låda är det svårt att fastställa olycksorsaken, säger Agne Widholm. En teori är att dålig radiokontakt gjorde piloten i den ena helikoptern distraherad.
- Men ett exakt svar på orsaken kommer vi nog aldrig att få, konstaterar Agne Widholm.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".