Skolpersonal i Växjö ska motionera mera, Parisresa är moroten

Personal inom skola och barnomsorg i Växjö kommun ska nu bli bättre på att motionera. Moroten är en resa till Paris. På måndagen gick startskottet för skol- och barnomsorgsförvaltningens friskvårdssatsning ”Gå till Paris”, som är en del av Växjö kommuns ”Hälsans år 2008”.

Drygt 2 000 personer, över 80 % av de anställda inom förvaltningen, deltar i friskvårdssatsningen. Allt arrangeras som en tävling där förstapriset är en resa till Frankrikes huvudstad Paris.

- Vi hoppas att det kommer visa sig i vår sjukstatistik att vi får lägre sjuktal. Vi hoppas att vi kommer att märka det i ökad trivsel och ökad produktivitet, säger Thomas Berglund, som är förvaltningschef på skol- och barnomsorgsförvaltningen på Växjö kommun.

Personalen, som deltar har utrustats med varsin stegräknare och ska varje dag rapportera in sina steg på en hemsida. För att de kommunanställda ska sporra varandra har man fått bilda lag på mellan 2-8 personer som tävlar mot varandra. På vägen till Paris kommer att finnas etappmål med mindre priser. Det krävs i genomsnitt 9 000 steg per person och dag för att på ett halvår nå Frankrikes huvudstad. Så det gäller att ligga i, en person med ett stillasittande arbete tar ungefär 5000 steg per dag. Bland dem som uppnår målet innan den 7 juni 2008 kommer det att lottas ut resor till Paris.

- I skolan ser jag till att ungarna ska gå till skolan, så naturligtvis ska vi personal också gå mycket. Då blir vi friskare och vi får bättre hälsa, säger Lena Agermark, som är lågstadielärare på Furutåskolan.

Hon tror att fler kommer att röra på sig när de har fått en stegräknare och dessutom har chansen att vinna en Parisresa. Lena har redan börjat använda sin stegräknare och har gått mycket den senaste veckan.

- En gång visade stegmätaren på 92 000 steg, men jag tror det var fel, skrattar Lena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".