Prisas för scheman för funktionshindrade

I Ljungby kommun har personal inom omsorgen tagit fram personliga scheman för de som har funktionshinder. Och för det har de vunnit ett pris.

- Det kan till exempel vara en klocka och sedan en bild som visar vad de ska göra vid en viss tid, säger Anette Hammarström på dagverksamheten Regnbågen i Lagan.

Personer med ADHD och andra funktionshinder har ofta svårt för att ta in muntliga instruktioner, men de har lättare att förstå vad de ska göra om det står skrivet på ett papper eller om det är beskrivet med bilder. Metoden med personliga scheman har använts på dagverksamheten Regnbågen i snart två år och har blivit mycket omtyckt både bland personalen och de funktionshindrade.

- De som kommer hit är mer självstäniga, de kan gå till sitt schema och vet sedan vad de ska göra utan att behöva fråga oss, säger Veronica Thelander som arbetar på dagverksamheten Regnbågen i Lagan.

Idag sitter arbetstagarna och plockar ner skruvar och muttrar i påsar som sedan ska användas till att sätta ihop en hammock. På somrarna är det andra aktiviteter som gäller, då är de ute och klipper gräset och på vintern blir det mycket snöskottning.

För sitt arbete med personliga scheman så har Anette Hammarström och Veronica Thelander nu vunnit Ljungby kommuns visionspris för 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".