Outbildad omsorgspersonal kan sättas i skolbänk

Socialförvaltningen i Tingsryd förutspår stora problem att rekrytera utbildad personal. I dag saknar omkring 20 procent av de som arbetar inom omsorgen vårdutbildning och de riskerar att bli fler när pensionsavgångarna slår igenom de kommande åren.

Därför finns det nu planer på att sätta outbildad personal, som redan i dag arbetar inom omsorgen i skolbänken.

Omkring 60 anställda inom omsorgen i Tingsryd kommer att pensioneras den kommande tioårsperioden, enligt kommunens egen beräkning. Det motsvarar 10 procent av personalstyrkan.

För att försöka möta dom rekryteringsproblem som står för dörren när det gäller utbildad personal så har tankar på en egen utbildningssastning vuxit fram.

Timanställda inom äldre- och handikappomsorgen ska, enligt planerna, få erbjudande om att utbilda sig under en treårsperiod. Upplägget är 50 procent arbete och 50 procent studier. I en första utbildningsomgång handlar det om ett tiotal timanställda

Enda problemet är finansieringsfrågan. Inga beslut om att skjuta till mer pengar är fattade och den sammanlagda kostnaden beräknas till runt 3,4 miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".