Facebook spärras på landstingets datorer

Facebook och flera andra så kallade sociala nätverk på internet har sedan några dagar tillbaka spärrats på landstingets datorer. Anledningen är att nätverken kan vara en säkerhetsrisk.

- Vi har en mycket känslig verksamhet med bland annat journaler, och de här nätverken kan innehålla länkar som är skadliga, säger Göran Hernell som är landstingets IT-chef.

Med hjälp av ett webbfilter registeras all trafik på nätet från landstingets drygt 5 000 datorer, man kan alltså se hur mycket och när de anställda är ute och surfar och på vilka sidor. Och det är också via det här webbfiltret som sidor kan blockeras.

Sedan flera år tillbaka stoppas sidor med porr eller rasistiskt innehåll och sidor som tar stor kapacitet, som musik och film-sidor. Även Blocket och Tradera är spärrat eftersom det inte får förekomma någon kommersiell verksamhet från landstingets datorer. Men sedan några dagar tillbaka har landstinget nu alltså även satt stopp för sociala nätverk som till exempel Facebook.

Av de hundra mest besökta webbplatserna på landstingets datorer har de allra flesta med annat än sjukvård att göra, det är kvällstidningar, Ikea, Hemnet och Sveriges Radio som är bland de populäraste. Först på 13:e plats kommer den medicinska uppslagsboken Fass.

Men att spärren av till exempel Facebook skulle ha något med personalens surfande på arbetstid att göra, det förnekar Göran Hernell.

- Min uppgift är att se till säkerhet och prestanda, huruvida vi ska stoppa sidor som slukar arbetstid är en ledningsfråga, säger han.

Via webbfiltret får Göran Hernell ut långa listor över landstingets datortrafik, och fler spärrar är på gång säger han.

- Vi kommer förmodligen att spärra fler och fler köp- och säljsidor, och vi måste också diskutera i vilken omfattning man ska kunna använda olika postsystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".