Få kommuner betalar för återvinning av utländskt glas

Få kommuner betalar för återvinningen av glas från utlandet, något som har ökat kraftigt de senaste åren i och med den allt större mängden införd öl, vin och sprit från utlandet.

Endast 42 procent av landets kommuner har tecknat avtal och är med och betalar för återvinningen, något som kostar företaget Svensk glasåtervinning ca 20 miljoner kronor i året.

- Svensk glasåtervinning har tagit ett miljöansvar i den här frågan utan att egentligen ha det finansiella ansvaret, säger Svensk glasåtervinnings VD Frank Tholsson.

Företag som tillverkar, importerar eller säljer förpackningar och förpackade varor i Sverige har s.k. producentansvar, vilket innebär att de är ansvariga för att förpackningarna samlas in och återvinns och betalar Svensk glasåtervinning för detta, men när det gäller det importerade glaset är det kommunen som är ansvarig, det har alltså miljödepartementet slagit fast, men trots det är det alltså få av kommunerna som betalar.

- Först kom det en räkning som senare ändrades och sedan en räkning till som bara har blivit liggande, berättar Bengt Bengtsson, renhållningschef på Älmhults kommun som tillsammans med Ljungby kommun är de två kommuner som inte skrivit under avtalet i Kronobergs län.

Inte heller landets största kommuner, Stockholm, Malmö Göteborg och Uppsala har skrivit under något avtal vilket innebär att de inte betalar något för återvinningen av det importerade glaset, något som gör att många andra kommuner är tveksamma - i september år 2007 hade nästan 60 % procent av landets kommuner inte tecknat något avtal.

jimmy.karlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".