Allt varmare i länet

Det har blivit varmare i Kronoberg. Medeltemperaturen i länet har ökat med 0,8 grader. Det har SMHI kommit fram till när man studerat temperaturförändringarna i landet.

SMHI har efter uppdrag från Naturvårdsverket jämfört temperaturökningen mellan åren 1991 till 2005 med den förra perioden1961 till 1990.

Det visade sig då att det har blivit 0,8 grader varmare i Kronobergs län.

Den här temperaturökningen påverkar dels naturen, men även hur vi upplever vädret, säger Markku Rummukainen som är klimatforskare på SMHI.

0,8 graders temperaturökning gör att vi nu kan räkna med ökad nederbörd, speciellt under vintrarna. Att somrarna blir varmare och på vissa håll även torrare. Stormarna som drabbat Kronobergs län hårt, kanske inte blir fler, men enligt Markku Rummukainen kan skadorna komma att bli värre.

Faktum är dock att det under en period på 1930-talet var ännu varmare än vad det är nu, men den temperaturhöjningen var mer lokal bara för Sverige och inte global över hela världen, därför anser Markku Rummukainen att den inte går att jämföra med den mätningen som gjorts nu.

Linda Petersson
linda.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".