Barn till sjuka föräldrar får inte extra barnomsorg

Barn till sjuka föräldrar i Växjö kommun riskerar att inte få den barnomsorg som dom behöver. Anledningen är att ansvariga för barnomsorgen och socialen inte har kunnat komma överens.

Barn till sjuka föräldrar i Växjö kommun får inte den barnomsorg de behöver. Anledningen är att ansvariga för barnomsorgen och socialen inte kommer överens om vem som skall betala.

Sedan ett år tillbaka har skol- och barnomsorgsförvaltningen fått en striktare syn på skollagen. Barn till sjuka föräldrar får ingen extra tid på sina förskolor, även om föräldrarna har både läkarintyg och socialförvaltningen bakom sig.

Antalet drabbade barn är oklart. Det finns sjuka föräldrar som inte vänt sig till socialförvaltningen för att få hjälp. På socialförvaltningen finns det ett ständigt flöde av nya fall.

Om barnen ska få extra tid på förskolan måste socialförvaltningen betala. Det är ett krav från skol- och barnomsorgsförvaltningen. Utgångspriset är 89 kronor per barn och extra timme. Ett pris som skol- och barnomsorgsförvaltningen är villig att diskutera. Socialförvaltningen, i sin tur, tänker däremot inte betala. De drabbade barnen ramlar mellan stolarna.

– Om man kan få fram att barnets utveckling inte är gynnsam är det vårt ansvar. Är det så att familjen är i behov av stöd, är det inte vårt ansvar, säger Thomas Berglund, förvaltningschef vid skol- och barnomsorgsförvaltningen i Växjö kommun.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".