Tvingas hålla dottern hemma

Växjö kommuns strikta tolkning av skollagen, gör att barn till sjuka föräldrar riskerar att inte får den barnomsorg som de behöver. En av de som drabbats är Halla Baydoun och hennes femåriga dotter Nancy. Nancy tvingas vara hemma - trots att hon har behov av fler timmar på förskolan.

- Jag är mycket ledsen, ibland frågar Nancy om jag kan läsa saga eller gå ut för henne och jag kan inte för att jag är trött, säger Halla.

Halla Baydoun är sjuk men hennes femåriga dotter får, trots det, inte den extra barnomsorg som hon behöver. Det har skol-och barnomsorgsförvaltningen i Växjö satt stopp för. Och för Halla Baydion och hennes dotter innebär det att de hamnat i en mycket pressad situation.

Det finns sjuka föräldrar som inte vänt sig till socialen för att få hjälp. Halla Baydoun är en av dem. I våras blev hon sjuk och är sängliggande flera timmar om dagen. Men trots läkarintyg får inte hennes femåriga dotter Nancy vara mer än dom 15 lagstadgade timmarna i veckan på förskolan. Så när Nancys kompisar leker på förskolan, diskar och städar Nancy i stället , eller sitter hos sin mamma. Halla Baydoun förstår inte kommunens beslut. Hennes läkare anser att Nancy behöver vara mer på förskolan så att hon får vila.

Den tolkning som Växjö kommun nu gör av skollagen kan ytterst betyda att det först är när Nancy tagit skada i sin utveckling som hon får den barnomsorg som hon behöver. Men än så länge är bara Nancys dagar långa-

- Det är tråkigt för Nancy, det är mycket tråkigt, säger Halla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".